Szczególnie Polecamy
PYŁEK Pszczeli
Pyłek pszczeli to męski element rozrodczy roślin nasiennych produkowany w bardzo dużych ilościach. Jest najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym.
Zawiera białka egzogenne, których ludzki organizm nie produkuje, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, flawonoidy, nukleoproteidy i sole mineralne. W pyłku znajdują się witaminy: D, E, K, B1, B2, B6, B12, C, PP, oraz ß-karoten i jest go 20 razy więcej niż w marchwi, kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, inozytol a także kwercetyna, która obniża znacznie poziom CHOLESTEROLU. W pyłku występuje też potas, fosfor, wapń, żelazo, kobalt, jod, mangan, krzem, siarka, cynk, selen, miedź, sód oraz 24 pierwiastki śladowe.
Pyłek kwiatowy stosuje się w zapobieganiu chorób i w leczeniu m.in.: WTÓRNEJ NIEDOKRWISTOŚCI, SCHORZEŃ GRUCZOŁU KROKOWEGO, MIAŻDŻYCY, DOLEGLIWOŚCIACH JELITOWYCH, NADCIŚNIENIA i zaburzeniach SYSTEMU ENDOKRYNNEGO, CHOROBACH NOWOTWOROWYCH STANÓW ZAPALNYCH, DRÓG ODDECHOWYCH, WĄTROBY, SKÓRY, PŁUC NACZYŃ KRWIONOŚNYCH. Podnosi również ODPORNOŚĆ PSYCHICZNĄ i FIZYCZNĄ.